Bedrijven die gebruikmaken van certificaten van DigiNotar om hun communicatie op internet te beveiligen, moeten snel overstappen op andere dienstverleners van beveiligingscertificaten. VNO-NCW raadde dit bedrijven aan, nadat Minister Donner van Binnenlandse Zaken afgelopen weekend het vertrouwen in certificatiedienstverlener DigiNotar opzegde. De certificaten van Topshelf Media zijn veilig.
Er is elektronisch ingebroken bij het bedrijf Diginotar. Daar zijn frauduleuze certificaten bij in omloop gekomen.Volgens de Belastingdienst is de informatie op de sites belastingdienst.nl, douane.nl en toeslagen.nl volledig betrouwbaar. Toch moeten ondernemers en consumenten voor de zekerheid wachten met aangifte invullen en transacties doen, tot nader bericht.
Het Nederlandse DigiNotar is een Certificaatautoriteit (CA). Zo’n bedrijf verleent digitale certificaten aan anderen. De certificaten bewijzen dat de site-eigenaar echt is wie hij beweert. Oftewel: dat je zeker weet dat je op een bepaalde site bent en niet op een nepsite die is opgezet om je gegevens te stelen. Wordt er een vals certificaat uitgegeven, dan merk je misschien niet dat iemand je online communicatie afluistert.
Andere leverancier
VNO NCW raadt bedrijven aan DigiNotar zo snel mogelijk te laten vallen in ruil voor andere leveranciers. De werkgeversorganisatie stelt dat onder meer de communicatie tussen bedrijven en overheid op sommige gebieden vertraging op kan lopen, bijvoorbeeld bij het indienen van belastingaangiften of het inklaren van stukken voor rechtszaken. Er wordt gewerkt aan een richtlijn waarbij de deadlines opgerekt kunnen worden.
Maatregelen
Een crisisteam onder leiding van directeur-generaal Jaap Uijlenbroek werkte afgelopen weekend aan een pakket met maatregelen. Het belangrijkste doel is om de gekraakte certificeringssystemen zo snel mogelijk te vervangen.
Wilt u meer weten over de beveiligingscertificaten van Topshelf Media? Geef mij dan s.v.p. een belletje of vul bijvoorbeeld het Bel-Mij-Terug-formulier in >>
Met veilige groet,
Martin Planken
Lees ook: Overheid zegt het vertrouwen van de certificaten van DigiNotar op >>
Volg ons op Twitter @Topshelf_Media
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Topshelf Media >>