De Grootste Kerstboom ter wereld gaat dit jaar helaas niet branden. Dat meldde initiatiefnemer Ton Westland deze week op de website van de Stichting Kerstboom. Stichting Kerstboom heeft er alles aan gedaan om het voor elkaar te krijgen maar het mocht niet zo zijn. Er is zelfs een alternatief  bedacht: met lasers. Stichting Kerstboom vond het resultaat van de test echter niet bevredigend. “Helaas heeft Stichting Kerstboom daarom moeten besluiten om dit jaar van een Kerstboom af te zien,” aldus de heer Westland.
De IJsselsteinse broers Ton en Martin Westland zijn de geestelijke vaders van ‘De Grootste Kerstboom’. Ze vatten in 1990 het plan op om van de Gerbrandytoren, ook bekend als de zendmast van Lopik in IJsselstein, in december de Grootste Kerstboom ter Wereld te maken.
Guiness Book of records
Vanaf 1992, toen de toren voor het eerst echt verlicht was, verwierf de Grootste Kerstboom wereldfaam. Dankzij 120 lampjes en een fel toplicht is de boom jaarlijks in de wijde omtrek te zien, van Hilversum tot Gorinchem. Met zijn 375 meter haalde de kerstboom in 1998 zelfs het Guinness Book of Records.
Werkzaamheden
Dit jaar zouden de lampen voor de vijftiende keer aan gaan, maar een brand in de TV-toren afgelopen zomer gooide letterlijk en figuurlijk roet in het eten. “Vanwege de noodzakelijke werkzaamheden in de Gerbrandytoren kan het hijsen van de lampjes niet plaatsvinden”, meldde de organisatie in november.
Lasers
Verlichtingsdeskundige Tim van Wilsem van MVG bood de organisatie toen hulp aan bij het bedenken en uitvoeren van een alternatief. Samen met Marco Wienecke van Skylights bracht hij op de zendmast laserverlichting aan, die de afgelopen week tot twee keer toe werd getest.

Om de Grootste Kerstboom ter wereld toch nog te laten branden werden er begin december 2011 testen gedaan met lasers


Spectaculair
“Het leverde een spectaculair resultaat op”, zegt Van Wilsem. Weliswaar zijn de laserstralen niet van heel ver te zien, in tegenstelling tot de oude verlichting. “Het had dit jaar een kerstboom kunnen worden waar mensen naar toe zouden kunnen komen. Bij de toren zelf zijn de laserstralen veel indrukwekkender dan de lampjes van de afgelopen jaren.”
Ander beeld
De organisatoren vonden het resultaat van de test echter niet bevredigend, en trokken er voor dit jaar ‘de stekker uit’. “Van opzij zijn de stralen onvoldoende zichtbaar, waardoor geen beeld van een Kerstboom ontstaat”, meldt de Stichting. “Helaas heeft Stichting Kerstboom daarom moeten besluiten om dit jaar van een Kerstboom af te zien.”

De Grootste Kerstboom ter wereld zoals die bedoeld is. Foto: George Terberg | www.george.nl


2012
In 2012 zijn de werkzaamheden aan de Gerbrandytoren naar verwachting afgerond. De organisatie hoopt tegen die tijd genoeg sponsors te vinden om de boom weer te herstellen in zijn oude glorie.
Wil je weten wat Topshelf Media kan betekenen voor u op het gebied het bouwen of herontwerpen van uw website, webshop of webapplicatie? Of het hosten van uw website? Denk ook aan het ontwerpen van mooie digitale nieuwsbrieven (e-mailmarketing) en het opzetten van uw social media accounts en campagnes. Vul gerust het Bel-Mij-Terug-formulier in >> in en ik bel u z.s.m. terug.
Met multimediale groet,
Namens Topshelf Media
Martin Planken,
eigenaar
Volg ons op Twitter >> @Topshelf_Media >>
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Topshelf Media >>
Bron: Cobouw