Het kabinet vindt dat met geweld mag worden gereageerd op digitale aanvallen op Nederland. Een digitale aanval is niet fundamenteel anders dan een fysieke, vindt de overheid. De aanval moet dan wel onderdeel van een gewapend conflict zijn.
Dat schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer, als reactie op een rapport van een veiligheidscommissie. Eerder toonden de Verenigde Staten zich voorstander van een dergelijk recht op zelfverdediging.
Grootschalige, digitale aanvallen, afkomstig van een vijandige overheid of een terroristische groepering, lijken in de visie van het kabinet dus onder bepaalde voorwaarden te mogen worden bestraft met geweld. Het kabinet maakt daarbij geen onderscheid tussen fysiek en digitaal geweld als reactie.
Het kabinet is wel voorzichtig; geweld mag alleen ter zelfverdediging en alleen als ‘de herkomst van de aanval en de identiteit van de aanvallers’ met een ‘voldoende mate van zekerheid’ kunnen worden vastgesteld. Ook moet een aanval noodzakelijk en proportioneel zijn. Tegelijk geeft het kabinet toe dat het moeilijk is om een digitale aanval te herleiden.
Belangrijk is volgens het kabinet ook dat een digitale aanval alleen onder het oorlogsrecht valt en dus met fysiek geweld mag worden bestraft als deze wordt ‘gepleegd in de context van een gewapend conflict’ en wanneer de schuldige betrokken is bij dat conflict. Een nieuw, wereldwijd verdrag over het gebruik van digitaal geweld is niet nodig volgens het kabinet. Het kabinet denkt niet dat er oorlogen komen die zich enkel digitaal zullen afspelen.
Verder zegt het kabinet van plan te zijn om te investeren in digitale oorlogsvoering en spionage. “Aangezien niet alleen onze eigen netwerken kwetsbaar zijn, maar ook die van potentiële tegenstanders, kan het digitale domein ook worden gebruikt voor het versterken van de eigen inlichtingenpositie en het uitvoeren van militaire operaties”, schrijft het kabinet. Of dat betekent dat het leger computers van vijandige mogendheden mag kraken om informatie te vergaren, is onduidelijk.
Duidelijk is wel dat de militaire inlichtingendienst MIVD er dit jaar al negen medewerkers heeft bijgekregen, speciaal voor het verkrijgen van digitale inlichtingen. Tot slot wordt er geïnvesteerd in de ict-beveiliging van defensie. Halverwege volgend jaar moet er een speciale ict-beveiligingsorganisatie zijn die 24 uur per dag de netwerken van defensie in de gaten houdt. Het Ministerie van Defensie was niet bereikbaar voor commentaar (bron: Tweakers).
Over Topshelf Media
Topshelf Media ® zorgt voor het vergroten van de zichtbaarheid en omzet van en voorkeur voor organisaties, merken, diensten en/of producten. Dat doen wij door samen met onze klanten (online) marketingacties en campagnes te bedenken en/of door het ontwikkelen van de daaruit voortvloeiende digitale media.
Bij de digitale media die wij realiseren denk je aan robuuste en goed vindbare (mobiele) websites, webshops en webapplicaties. Denk ook aan het vormgeven en opzetten van Facebook Pages en E-mailnieuwsbrieven. Bovendien helpen wij onze klanten bij het opzetten en doorontwikkelen van hun Social Media accounts en het creëren van een positie binnen het Social Media landschap.
“Kennis brengt u van A naar B. Verbeelding brengt u overal. Wij laten onze ideeën graag tot de verbeelding spreken!”
Vul gerust het Bel-Mij-Terug-formulier in >> en wij bellen u op het door u gewenste moment terug.
Met multimediale groet,
Namens Topshelf Media
Martin Planken,
Chief Engagement Officer
Volg ons op Twitter >> @Topshelf_Media >>
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Topshelf Media >>