Onlangs is duidelijk geworden dat er elektronisch is ingebroken bij het bedrijf Diginotar. Daar zijn frauduleuze certificaten bij in omloop gekomen. Certificaten zijn nodig om het internetverkeer veilig te laten verlopen. Diginotar geeft twee soorten certificaten uit, de Diginotar eigen merk certificaten en PKI Overheid certificaten. De eigen merk certificaten worden sinds het begin van deze week niet meer als veilig geaccepteerd.
Vrijdag zijn de resultaten van een onderzoek door ICT-beveiligingsbedrijf Fox-IT bekend geworden. Dit onderzoek laat zien dat niet uitgesloten kan worden dat ook de PKI Overheid certificaten van Diginotar gecompromitteerd zijn. De gebruiker van overheidssites heeft niet langer de garantie dat hij daadwerkelijk op de site van zijn keuze uitkomt. Gebruikers kunnen bij het benaderen van de websites de melding krijgen dat deze websites niet langer betrouwbaar zijn.
De volgende maatregelen zijn genomen om de veiligheid zo snel mogelijk weer te garanderen:
– Websites gaan op zo kort mogelijke termijn over op andere PKI-certificatenleveranciers.
– We kiezen voor een beheerst overgangsscenario waarbij het operationeel beheer van alle certificaten van Diginotar wordt overgenomen.
– Door operationeel beheer over te nemen kunnen we aansluitend monitoren of oneigenlijk gebruik plaatsvindt tijdens de overgangsfase. ICT-veiligheidsspecialisten zullen uitgenodigd worden om de overgangsfase zo snel mogelijk af te ronden.
Ondanks dat dit voor Diginotar een hele vervelende situatie is werkt het bedrijf professioneel mee aan de overname van het operationele beheer en de vervanging van de certificaten.
Informatie voor bedrijven die de certificaten gebruiken
Het probleem met de certificaten kan ook bedrijven raken die gebruik maken van deze certificaten. Deze maatregelen zijn afgestemd met VNO-NCW.
Voor de zakelijke markt is meer informatie over het wijzigen van certificaten te verkrijgen op www.logius.nl of belt u met het Servicecentrum Logius via 0900 5554555. Het servicecentrum is open van 8.00 – 22.00 uur (op maandag 5 september).
Publieksinformatie
Voor vragen van het publiek (dus niet voor bedrijven of overheidsinstanties) is het informatienummer 0800 1351 geopend van 09.00 tot 21.00 uur (op maandag 5 september).
Wilt u meer weten over de beveiligingscertificaten van Topshelf Media? Geef mij dan s.v.p. een belletje of vul bijvoorbeeld het Bel-Mij-Terug-formulier in >>
Met veilige groet,
Martin Planken
Lees ook: Beveiligingscertificaten Topshelf Media zijn veilig >>
Volg ons op Twitter @Topshelf_Media
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Topshelf Media >>
Bron: Rijksoverheid